Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 december, 2022 - 15:18Uppdaterad: onsdag, 7 december, 2022 - 17:14

Ob kritiska till ny kriskommunlag

Obunden samling är kritiska mot en kriskommunlag där landskapsregeringen kan fatta beslut om sammanslagningar.

Som vi rapporterat tidigare hoppas vicelantrådet Harry Jansson att regeringen ska kunna presentera ett förslag i början av nästa år. Frågan är om regeringen kommer kunna enas.

–Förslag som innebär att landskapet kan fatta beslut om tvångsammanslagningar till följd av att någon kommuns ekonomi inte uppfyller vissa kriterier är vi skeptiska mot, säger Marcus Måtar.

Han befarar att en kriskommunlag skulle gå att använda som ett verktyg för att tvinga ihop kommuner.

–En annan regering än den som sitter nu, kommer att skära ner landskapsandelarna så att kommunens ekonomi uppfyller kriterierna och så fattar man beslut om tvångsammanslagning. Vi har precis avskaffat en lag som förra regeringen drev igenom. Att man nu skulle införa en liknande lagstiftning med den möjligheten ser jag som avlägset, säger Måtar.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »