• Alarmmästare Johan Ehn och Tf räddningschef Karl Nordlund
Johan Ehn och Karl Nordlund intervjuas av Kjell Brändström:
En längre intervju om 112-dagen del 1
En längre intervju om 112-dagen del 2
Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 10:50, uppdaterad: måndag, 11 februari, 2019 - 14:41

Nytt system ska kunna positionera nödställda

Om ungefär ett år ska den åländska alarmcentralen kunna använda sig av GPS-positionering i mobiltelefoner för att enklare lokalisera människor som ringer nödnumret.

–Tekniken används redan idag på nödcentralerna i riket, enligt de planer vi har nu ska vårat nya system vara i drift om ungefär ett år, den första mars 2020, säger alarmmästare Johan Ehn.

Systemet innebär i praktiken ett intrång i den personliga integriteten, något som kan vara känsligt.

–Vi kommer kunna platsbestämma om vi vet att det handlar om en situation där det föreligger fara för liv och hälsa, säger Karl Nordlund, Tf räddningschef.

Fler Nyheter

Stort oljeläckage vid Utö

Sjöbevakningen i Västra Finland fick imorse syn på ett stort oljeutsläpp cirka 25 sjömil sydväst om Utö, i närheten av fyren Finlands lejon.

"Jag har stora förhoppningar"

Viking Lines styrelseordförande Ben Lundqvist
Igår kväll kom beskedet att 17,1% av Viking Lines aktier förvärvades till det svenska bolaget Maelir AB, som gör bolaget till den enskilt största delägaren.

Jakob Johansson ser framemot att utveckla Viking Line

Den svenska fastighetsentreprenören Jakob Johansson intervjuas av Nelly Björkqvist:
Jakob Johansson är den svenska mannen som köpte Rafaelsfärens 1,8 miljoner Viking Line-aktier för över 33 miljoner euro.

Doldis bakom Viking-aktier

Den aktiepost på 17,1 procent, som tidigare ägts av Rafael-familjen är nu uppköpt av Jakob Johansson för 33,3 miljoner euro.

Hans Mattsson bygger polishuset

Det blir byggfirma Hans Mattsson Ab som bygger det nya polishuset på Strandgatan i Mariehamn.

Årets sommarlovsentreprenörer

Therese Ling från Ålands näringsliv och sommarlovsentreprenörerna
Nu har Ålands näringsliv presenterat årets sommarlovsentreprenörer. Det är sjunde året i rad som detta arrangeras och konceptet drivs inom europeiska regionala utvecklingsfonden för att utveckla framtidens företag.

Persson får kritik för styrelsepost i ÅAB

Göran Persson tänker sitta kvar i styrelsen för Ålandsbankens största ägare Wiklöf Holding, trots att han är vald som Swedbanks ny ordförande.

Upprustning vid Lerviks hamn

Under de senaste somrarna har grusplanen bakom strandbodarna vid Lerviks hamn använts till förvaring av båttrailers. Nu kommer grusplanen istället bli en långtidsparkering då man röjt upp platsen och meddelat trailerägarna att de behvöver avlägsna dem från området.

Flytande våtmark ska rena vatten

Ann Nerdergård och Stefan Hultenius
I Långsjön flyter sedan igår 16 kvadratmeter artificiell våtmark. Ålands vatten experimenterar med ett nytt sätt att både rena vattentäkten, främja biodiversiteten och försköna landskapet.