Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 december, 2012 - 14:49Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Nytt krav om parlamentsplats

Åland måste få sin rättmätiga plats i Europaparlamentet innan valet år 2014. Det kravet för landskapsregeringen fram i ett brev till justitieministeriet i Helsingfors. Landskapsregeringen beslöt i dag att begära att riksregeringen lägger fram ett förslag om att Åland blir en egen valkrets också i europavalet, som landskapet är i riksdagsvalet. Det är en lösning på frågan som lagtinget redan i april 2006 förde fram i en lagmotion till riksdagen, en motion som förkastades året efter. Samtidigt vill centerns ordförande Harry Jansson att Åland ställer ett ultimatum till riksregeringen: Tillmötesgå det åländska kravet, annars vägrar vi att godkänna Kroatiens anslutning till EU! Men lantrådet Camilla Gunell avvisar i dag Harry Janssons förslag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »