Dilemmat för ÅHS-anställda: Kan tvingas till rotation – och sen dömas för vårdfel
Ifall personal vid Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, nekar till att roteras från en avdelning till en annan räknas det som arbetsvägran. Om personen ändå byter avdelning och sedan gör ett vårdfel, får den bära det straffrättsliga ansvaret.
Fram till nyår gäller nya sparåtgärder för ÅHS, vilket inkluderar restriktiv vikarieanvändning. Inom ÅHS försöker man nu rotera personalen mellan olika avdelningar, istället för att plocka in korttidsvikarier. Åtgärden medför utmaningar, då alla vårdavdelningar inte kräver samma kompetenser och kunnande. Ifall en person skulle neka en avdelningsrotation, kan det räknas som arbetsvägran förklarar vårdchefen vid ÅHS Pia Hollsten-Friman.
Om en förflyttad medarbetare skulle göra ett misstag på avdelningen den roterats till, ligger det rättsliga ansvaret på den individen säger Tehys verksamhetsledare på Åland, Erkki Santamala.
– Om det sker ett vårdfel och man exempelvis ger fel medicinering eller en felaktig mängd av en dos och det leder till något allvarligt hos patienten, så är du personligen straffrättsligt ansvarig, säger Santamala.