Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 juni, 2014 - 17:00Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:01

Nytt kollektivavtal i landskapet

Arbetsmarknadens parter har enats om ett nytt tjänstekollektivavtal. Avtalet är ett ramavtal som gäller för landskapets tjänstemän fram till och med den 31 januari 2017, och följer sysselsättnings- och tillväxtavtalet som mer än 90 procent av löntagarna i hela landet följer.

För den första avtalsperioden innebär avtalet en allmän löneförhöjning på 20 euro. Sedan sker ytterligare en reglering från den 1 augusti 2015 då grundlönerna höjs med 0,3 procent.
I höst börjar arbetet med lönekartläggning eftersom att jämställdhetslagstiftningen förutsätter att för lika eller likvärdigt arbete ska samma lön betalas.

Resultatet från lönekartläggningen kommer att användas som underlag för kommande förhandlingar och justeringar för att på sikt rätta till eventuella omotiverade skillnader i lönesättning gällande likvärdiga tjänster. Vårdfacket Tehys fackavdelning på Åland har inte godkänt avtalet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »