Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 januari, 2024 - 21:30Uppdaterad: onsdag, 17 januari, 2024 - 21:30
  • På rummet i Tekniska verken i Mariehamn tar Eva Ekström-Andersen emot barn för tillsyn.

Nya tillsynsenheten för hemskolning kritisk mot regeringens planer på ansökningsförfarande

Eva Ekström-Andersen, ny ansvarig för tillsynsenheten för Ålands hemundervisning, tror inte att regeringens planer att införa ett ansökningsförfarande för hemundervisning är rätt väg att gå. Hon har svårt att se vem som på förhand skulle kunna avgöra vilka ansökande som är kompetenta att hemundervisa.

– Om frågan kommer till oss från regeringen är jag glad att lagen är skriven som den är nu, säger Ekström-Andersen. 

Oaktat regeringens framtida planer är den nya tillsynsenheten för Ålands hemundervisning i gång sedan årsskiftet. Bara Sottunga har sagt rakt ut nej till att delta i det nya samarbetet som drivs i stadens regi. Alla övriga kommuner har indikerat att de önskar vara med men Hammarland, Jomala och Sund har ännu inte tagit slutgiltiga beslut i frågan.

På enheten arbetar förutom Eva Ekström-Andersen för tillfället två lärare på timbasis som ska hjälpa till att sköta själva tillsynen. För kommunikation och rapportering mellan enheten och hemundervisande föräldrar används plattformarna It’s learning och Wilma som anpassats speciellt för ändamålet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »