Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 januari, 2021 - 06:16Uppdaterad: tisdag, 5 januari, 2021 - 07:08
  • Den nya barnomsorgslagen trädde i kraft vid årsskiftet. Arkivbild.

Nya krav på daghemsföreståndare

I och med att den nya barnomsorgslagen har trätt i kraft så har kraven på föreståndare för daghem ändrats.

Daghemsföreståndare ska numera ha behörighet i ledarskap och förvaltning samt klara av Ålandsprovet, en kurs i själva lagstiftningen. Men de föreståndare som nu sitter på en tjänst behöver inte förkovra sig så länge de innehar sin nuvarande tjänst. Däremot ska kraven uppfyllas vid en nyanställning.

Samma krav gäller skolföreståndare, men de är tvungna att komplettera med ledarskapsutbildning och Ålandsprovet. Ålands Radio rapporterade tidigare om skolföreståndare som inte får fortsätta som föreståndare trots över 20 års erfarenhet.

- Skillnaden mellan daghems- och skolföreståndare i det här sammanhanget är att daghemsföreståndarna innehar sin tjänst medan skolföreståndarna egentligen har en klasslärartjänst och sedan blivit utsedda till föreståndare utan att sitta på en föreståndartjänst. Och det är inte möjligt enligt nya lagen, säger Laura Korpi, jurist vid utbildnings- och kulturavdelningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »