Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 december, 2020 - 17:46
  • Näfsby skolas föreståndare Niclas Waséns 25-åriga arbetserfarenhet räcker inte. Foto: Malin Henriksson

Nya bestämmelser drabbar skolföreståndare

I samband med att nya barnomsorgs- och grundskolelagen träder i kraft krävs det att skolföreståndare, förutom en klasslärarexamen, också ska ha behörighet i ledarskap och förvaltning samt klara av Ålandsprovet, en kurs i själva lagstiftningen.

Det betyder att flera åländska småskolor kan bli utan föreståndare. Utbildningsminister Annika Hambrudd (C ) säger att det finns tid att förkovra sig under åren.

-Du har sex månader på dig att få den här behörigheten. Högskolan håller tre kurser om Ålandsbehörigheten samt ledarskaps- och förvaltningsutbildningen, säger hon.
Arbetslivserfarenhet ger ingen möjlighet till dispens. Niclas Wasén har jobbat som föreståndare i Näfsby skola i Hammarland i 25 år. Han säger att alla borde ha varit förberedda på förändringen och har haft möjlighet att skaffa behörighet. Men många har inte gjort det. Men Niklas Wasén anser ändå att det är en positiv förändring. Ålandsprovet däremot anser han att är ett onödigt krav.

- Det skulle ha räckt med tillit att folk skulle läsa in lagen på egen hand, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »