Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 april, 2023 - 17:53Uppdaterad: onsdag, 19 april, 2023 - 18:44

Ny utredning: Penningsspelsystemet i riket bör förnyas

Systemet för penningspel i riket behöver förnyas, bland annat det konstateras i en ny förstudie beställd av inrikesministeriet.

Utredarna tar inte ställning till vilken väg man ska välja men konstaterar att ett licenssystem eller att förstärka monopolet är de två bästa alternativen. 

Utredningen utfördes av en arbetsgrupp på fyra personer, däribland Riitta Matilainen, som är huvudansvarig för förebyggande av penningspelskador på EHYT i Helsingfors. Hon menar också att det går att hämta inspiration från andra länder i Norden. 

– Om finländska politiker skulle besluta att det här systemet som vi just nu har är det bästa, så är det ju möjligt att förnya det nuvarande systemet så att det skulle bli lite striktare som det nu är i Norge, exempelvis, säger Riitta Matilainen under en telefonintervju med Ålands Radio. 

En övergång till ett licenssystem verkar just nu vara det mest sannolika valet politiskt. Arbetsgruppen betonar att det i sådana fall måste utredas och att det kan ta tid. De bedömer att ett nytt system kan vara på plats någon gång under denna mandatperiod som sträcker sig fram till 2027. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »