Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 juli, 2017 - 16:13
  • Vore det smart om 15-åringar fick köra vanlig bil i högst 40-60 kilometer i timmen istället för mopedbil? Det utreds i riket just nu. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Ny utredning om bilar med hastighetsgräns

Trafik- och kommunikationsministeriet har startat en utredning om att man från femton års ålder ska få köra bilar med en lägre hastighetsbegränsning på 40 till 60 kilometer i timmen. Detta för att se om bilar skulle vara ett säkrare alternativ till dagens mopedbilar.

John Eriksson från Norra Ålands Bilskola ser både positiva och negativa sidor av detta förslag. Det positiva enligt honom är att en bil är mer säker än en mopedbil i fall man hamnar i en olycka.

- Jag har sett bilder av mopedbilar som har varit med i olyckor och det är inte mycket kvar av dem, berättar han.

Om hastighetsbegränsade bilar skulle bli vanligt förekommande på vägarna så tror han att trafikflytet skulle dras ner, vilket är en negativ aspekt av förslaget. Han påpekar även att i stan skulle dessa bilar få köra lika fort som vanliga bilar och att olycksstatistiken pekar på att de flesta olyckor sker bland unga.

- Som högst olycksstatistik är det mellan åldern 18 till 24 år. Så detta skulle vara ett sätt att förlänga åldern där det sker som mest olyckor, förklarar han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »