Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 31 augusti, 2021 - 11:51Uppdaterad: tisdag, 7 december, 2021 - 13:59
  • Näringsminister Fredrik Karlström, it-direktör Francois Maugis, utbildningsminister Annika Hambrudd, utvecklingschef Anna-Lena Svenblad och vice vd Daniela Johansson

Ny it-utbildning lanseras

Nu lanseras en helt ny it-utbildning på Åland, nämligen ett så kallat Grit-Lab som är en kodarskola och som ska fungera som ett komplement till den it-utbildning som redan finns inom Högskolan på Åland.

Det är ett samarbete mellan Paf, landskapsregeringen och Ålands yrkesgymnasium och är frågan om en två-årig utbildning på engelska som drivs i Pafs regi.

-Det finns inga lärare, utan det är en projektbaserad kodarutbildning som bygger på eleveras engagemang, kreativitet och problemlösning. Campus är på Paf, berättar Pafs vice vd Daniela Johansson.

Behovet av personal inom it-sektorn har länge varit skriande stort.

-Det här kan ge nya företag och arbetsplatser och inflyttning till Åland. It-företagen på Åland anser att det här är strålande och exakt vad man frågar efter, säger näringsminister Fredrik Karlström.

Utbildningen berättigar till studiestöd och man ska vara 18 år fyllda. Konceptet med Grit-Lab är ursprungligen franskt och finns i bland annat Estland och Helsingfors.

-Vi hoppas kunna locka riktigt många från Norden. Tanken är att augusti 2022 påbörjar 50 personer den här utbildningen, säger Fredrik Karlström.

I tisdagens Åland i dag kunde du, förutom ministrar och Paf-chefer, dessutom höra Högskolan på Ålands vicerektor Bengt Englund och skolans programansvarige Joakim Isaksson. Behovet av yrkeskunniga it-proffs är större än tillgången, menar de.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »