Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 oktober, 2022 - 22:00Uppdaterad: tisdag, 11 oktober, 2022 - 22:00
  • Den nya djurskyddslagen kan bli blankettlag.

Ny djurskyddslag kan dröja

Utvecklingsminister Alfons Röblom (HI) hoppas att landskapsregeringen ska kunna lämna ett förslag på en djurskyddslag under våren. Han öppnar dock för att den efterfrågade förnyelsen av lagen också kan komma att dröja till nästa mandatperiod.

- Det är svårt att lova sådant. Om det var upp till mig så absolut, men vi vet också att lagberedningen har en enorm mängd andra lagar som de jobbar med, säger han.

Riksregeringen lämnade nyligen in sitt förslag på ny djurskyddslag till riksdagen och landskapsregeringen har inväntat det eftersom Alfons Röblom anser att det åländska ditot ska bli en blankettlag.
- Det är ett så pass stort område och det finns fördelar att hänga på. Men med det sagt så är det ju viktigt att vi gör de Ålandsanpassningar som behövs.

I mars 2020 lämnades ett medborgarinitiativ om en ny djurskyddslag med ett antal krav på förändringar. Undertecknarna ville bland annat att ett djurhållningsförbud som utfärdats för en person i ett annat nordiskt land även ska gälla på Åland och att burhållning av värphöns ska fasas ut.
- Jag är helt övertygad om att medborgarinitiativet kommer att tas i beaktande när vi bereder lagen vidare, säger Alfons Röblom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »