Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 3 februari, 2022 - 05:52Uppdaterad: torsdag, 3 februari, 2022 - 10:47
  • Siv Sandberg gör de två utredningarna

Nu utreds frivilliga sammanslagningar

I går hölls ett första möte om de två kommunutredningar på frivillig väg som nu ska inledas med statsvetaren och forskaren Siv Sandberg i spetsen.

Lumparland vill gå samman med Lemland och Sottunga med Kumlinge och Föglö. Tidigare har Kökar lyfts fram som samarbetspartner med Sottunga och Föglö, men Kökar har meddelat att man än så länge vill vara en egen kommun.

Nu inleds två parallella utredningar och dessa är Lumparland/Lemland samt Sottunga/Föglö/Kumlinge. Det här är den tredje åländska kommunutredningen som Siv Sandberg medverkar i och hon säger att mycket på Åland har ändrats sedan den senaste utredningen 2019, då alla kommuner utreddes.

- KST har startat, det finns en ny lag om grundskolan och barnomsorgen, både Ålands och kommunernas ekonomi är märkbart sämre än för några år sedan. Dessutom har pandemin påverkat vår syn på arbetssätten och vår syn på vad ett kommunkansli är, säger Siv Sandberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »