Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 maj, 2021 - 15:15Uppdaterad: torsdag, 20 maj, 2021 - 17:27

Nu presenteras Ålands exitplan

Landskapsregeringen har presenterat Ålands exitplan ur coronarestriktionerna, som ska gå i tre steg från och med i morgon och fram till skolstarten i höst, förutsatt att epidemiläget hålls fortsatt gynnsamt och vaccinationsprocessen fortskrider enligt plan.

Från och med i morgon lättar man på begränsningarna av offentliga tillställningar utomhus, så att upp till 100 personer får samlas på avgränsade områden, och upp till 500 om alla har en reserverad plats. Inga lättnader görs dock för privata tillställningar eller hobbyverksamheter inomhus. Här är maxgränsen fortsättningsvis 50 personer. Fullt vaccinerade personer ska inte heller längre rekommenderas sitta i frivillig karantän efter inresa från riskområde från och med den 24 maj.

I ett andra skede som börjar gälla från den fjärde juni till månadsskiftet juni-juli kan ytterligare lättnader komma vad gäller offentliga och privata tillställningar om epidemiläget är gynnsamt.
Dessutom kan i så fall också rekommendationen om distansarbete avvecklas.

I ett tredje skede som gäller från månadsskiftet juni-juli fram till skolstart i augusti kan ytterligare lättnader bli möjliga, beroende på epidemiläget. Då kan man se över bland annat begränsningarna gällande munskydd.

-Då kan man säga att det mesta kan likna det läge som var före pandemin om läget ser bra ut. Gränserna är dock fortfarande ett frågetecken och allt beror på hur smittan utvecklar sig, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »