Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 16 mars, 2024 - 10:30Uppdaterad: lördag, 16 mars, 2024 - 10:30

Nio områden ska naturinventeras för 70 000 euro

Landskapsregeringen har godkänt en offert för att nio stycken naturreservat, avtalsområden och Natura 2000-områden ska naturinventeras under 2024. 

Områdena är Mangelbo almskog, Björkör, Långören-Östra Sundskär, Granö, Norra Hastersboda, Stora Lökskär och Vitfågelskär, Båtskären, Lågskär, Hästö-Nygård, Kungsö. 

I åtta av de nio områdena innefattar uppdraget inventering av bland annat hotade och lagskyddade biotoper, fågelarter, fjärilsarter och fladdermöss. Inom det sista området, Kungsö, handlar uppdraget endast om uppföljning av förekomsterna av guckosko. 

Bakgrunden till att göra naturinventeringarna är för att det ger nödvändig information och beslutsunderlag kring den åländska floran och faunan och ser även över behovet av skydds- och förvaltningsåtgärder. Landskapsregeringen beviljar tillstånd för att enligt naturvårdslagen, samla in fridlysta och särskilt skyddsvärda växter, fånga insekter och andra ryggradslösa djur med icke-selektiva metoder och sätta ut ultraljudsdetektorer för utredning av förekomsten av fladdermöss. 

De sammanlagda kostnaderna räknas till närmare 70 000 euro. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »