Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 april, 2023 - 22:00Uppdaterad: onsdag, 26 april, 2023 - 22:00

Näringslivet önskar undantag för sjöfarten - tillbakavisar österbottnisk kritik

Ålands näringsliv vill att det så kallade ö-undantaget för EU:s krav på utsläppsrätter inom sjöfarten ska tillämpas på Åland. De menar bland annat att det inte finns några kommersiellt gångbara alternativa fossilfria bränslen just nu.

Eftersom ö-undantaget gäller fem år tror man att fler och billigare alternativa bränslen utvecklas under tiden.  
– Det är jättebra att man vill införa strängare regler och jobba mer hållbart men det måste gå att ha ett fungerande samhälle. Vi kan inte äventyra transporter och det åländska samhällets utveckling, säger Susanne Olofsson, vd på Ålands näringsliv. 

Också i riket diskuteras frågan, Wasalines vd Peter Ståhlberg säger till Svenska Yle att ett undantag skulle snedvrida konkurrensen. Men Ålands näringsliv håller inte med.  
– Vi befinner oss på en ö. Mycket är redan svårare på Åland än i närliggande regioner på fastlandet. Att inte införa undantaget skulle innebära ännu högre kostnader här, säger Susanne Olofsson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »