Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 april, 2021 - 06:07Uppdaterad: torsdag, 15 april, 2021 - 06:08

Munskydd – ingen garanti för att slippa karantän

Närkontakter är en direkt avgörande faktor om man försätts i karantän eller inte, vare sig man har burit munskydd eller inte, det konstaterar smittskyddsläkaren Tora Woivalin.

Hon påpekar också att inget skydd är absolut säkert men hon rekommenderar starkt att använda munskydd för att minimera smittorisken.

- Om båda parterna har använt munskydd anser man att viruspartiklar filtreras bort och på så sätt blir smittorisken mindre. I dessa fall försätts man inte i karantän men man behöver vara uppmärksam på symptom, säger hon.
I smittspårningen menar hon att de kartlägger alla personer som den smittade har varit i kontakt med. Det är ytterst viktigt att få kännedom om personen har varit utomhus eller inomhus, hur länge man har haft kontakten och om man burit munskydd eller inte.

- Vi pratar med individer och avgör därefter om vi ska försätta dessa personer i karantän eller inte men munskydd är ingen garanti för att man slipper karantän, säger Tora Woivallin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »