Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 1 mars, 2013 - 11:02Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

"Missvisande enkät<br>om Ålandspengar"

Var tredje finländare skulle gärna slopa överföringarna av pengar till Åland. Det visar en opinionsundersökning som tidningen Iltalehti har låtit göra. De svarande fick välja mellan olika poster i den finska statens budget, och 35 procent valde att stryka pengarna till Åland vilket var den femte vanligaste posten som valdes. Men Iltalehtis opinionsundersökning får stark kritik. Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér kontaktade tidningen och påpekade att man inte utan att redovisa för tekniken bakom överföringarna kan "bjuda ut" detta till nedskärningar. Hon anser att denna typ av frågor utan bakgrundsinformation lockar fram rasistiska påhopp och hat mot minoriteter och minoritetslösningar. De som svarade på enkäten fick ingen information om att det som kallas överföringarna till Åland är pengar som Åland först fört över till staten och att större delen av de pengarna sedan går tillbaka till Åland i form av en så kallad klumpsumma.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »