Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 september, 2024 - 21:30Uppdaterad: torsdag, 26 september, 2024 - 21:30

Detaljplaneändring i Brändö blev fall för domstol 

Ålands förvaltningsdomstol (ÅFD) kom i onsdags med en dom i ett ärende där en privatperson överklagat två beslut som fattats av kommunfullmäktige i Brändö.

I juli 2021 antog fullmäktige ett förslag till ändring av detaljplanen för Bellarshamn i Brändö by. Privatpersonen yrkade att ÅFD skulle upphäva beslutet som han menade tillkommit på fel sätt. Kommunen anlitade en advokat och kom fram till att beslutet skulle upphävas. I december 2021 upphävde fullmäktige julibeslutet och man beslöt att detaljplaneprocessen skulle göras om.

Eftersom kommunen själv undanröjt julibeslutet avskriver ÅFD ärendet som rör det beslutet, men man ålägger kommunen att betala privatpersonens rättegångskostnader som uppgår till 700 euro.

Privatpersonen hade också överklagat fullmäktiges beslut om att upphäva julibeslutet, men det besväret avslås av ÅFD då man menar att decemberbeslutet fattades på korrekta grunder, så där får privatpersonen stå för sina egna rättegångskostnader.  

I sin dom skriver ÅFD att privatpersonen befarar att Brändö senare kommer att fatta ett beslut med samma innehåll som i juli 2021, det vill säga ändra detaljplanen i syfte att göra de två strandtomterna mindre så att även personer utan hembygdsrätt kan köpa dem, men ÅFD konstaterar att detaljplanen ännu inte ändrats och om den ändras har privatpersonen samma rätt som tidigare att överklaga om han ser skäl till det. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »