Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 5 december, 2016 - 12:19Uppdaterad: måndag, 5 december, 2016 - 16:22
  • Servitörslinjen vid Hotell och restaurangskolan försvinner nästa läsår. Foto: Malin Lundberg

Missnöje över tappad servitörslinje

Nästa läsår försvinner servitörslinjen för elever som kommer från grundskolan. Lärarna vid hotell- och restauranglinjen har i en skrivelse till landskapsregering frågat om den kommer tillbaka, men inte fått något svar.

Programansvarige inom hotell- och restauranglinjen, Jan-Erik Sundström, erkänner att det blivit allt svårare att rekrytera studerande till det som en gång var något av ett flaggskepp inom den åländska yrkesutbildningen. Någon förklaring till det har han inte, men en sak som bidragit till att minska på antalet sökande utifrån Åland, är internatets nedläggning för några år sedan. Enligt utbildningsminister Tony Asumaas beslut förra veckan minskar antalet studieplatser för gymnasieexamen inom hotell- restaurang- och cateringbranschen från 30 till 16 också de två följande läsåren. En gymnasiebaserad servitörslinje för vuxenstuderande med 20 platser finns nästa läsår.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »