Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 mars, 2024 - 16:33Uppdaterad: fredag, 22 mars, 2024 - 14:32

Minister Arsim Zekaj efter äppelgranskningen: ”Jag är djupt oroad”  

Vi måste vara mer observanta på oegentligheter, Åland är starkt beroende av gästarbetare. Det säger integrationsminister Arsim Zekaj efter Ålands Radios granskning av arbetsförhållandena vid Karl-Ers frukt.  

I tisdags publicerade Ålands radio en granskning där flera ukrainska gästarbetare berättar om obetalda löner, aggressivt beteende, olagliga arbetsavtal och andra oegentligheter vid Karl-Ers frukt.  

– Jag är djupt oroad och frustrerad över rapporterna om utnyttjande av ukrainska gästarbetare, och det inkluderar detta med obetalda löner och aggressivt beteende, säger integrationsminister Arsim Zekaj (S).  

Han konstaterar ändå att arbetsrättsliga frågor är rikets behörighet och att tillsynens sköts av statliga instanser. Landskapsregeringens ansvar är i det hänseendet “väldigt begränsat”.  

Däremot hör det till landskapets, lokalsamhällets och tredje sektorns ansvar att erbjuda integrationstjänster. Zekaj konstaterar att nyanlända överlag ofta saknar nätverk och befinner sig i en beroendeställning till sin arbetsgivare  

– Då är beredskapen att vara öppen om eventuella bekymmer begränsad...  

Hur upplever du att vi som samhälle förhåller oss till den här arbetskraften?  

– Jag vill ge massa kredd till alla som kommer hit, för vi är starkt beroende av att andra människor kommer till Åland och vill arbeta här... Det vi måste ta med oss från den här berättelsen är att försöka vara mer observanta.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »