Ukrainska gästarbetare: Vi blev utnyttjade på åländsk äppelodling

Tetiana Dordiuk, Oleksandr Yavorskyi och Irina Kovaleva har alla arbetat på Karl-Ers Frukt i Tjudö.

Flera tidigare anställda ukrainare vid Karl-Ers äppelodling i Tjudö berättar för Ålands Radio om obetalda löner, inskränkningar i privatlivet, och aggressivt beteende på arbetsplatsen. De säger också att personal arbetat olagligt på gården och att en rekryteringsfirma använts då ny personal ska anställas.

Ålands Radio har talat med fem tidigare anställda ukrainare som jobbat vid äppelodlingen fram till år 2021.

Vi har också talat med myndigheter och tagit del av utredningar, arbetsavtal, inspektionsberättelser, löneanspråksblanketter, meddelandeloggar och polisens förundersökningar. Dokumentationen stärker på olika sätt och till olika delar arbetstagarnas berättelser. Näringsidkaren Kristian Karlsson, som driver gården nekar till samtliga anklagelser och säger att han blivit utsatt för en komplott av en liten grupp tidigare anställda av en viss nationalitet.

“Jag är ingen slav”

– Innan jag kom till Åland trodde jag att det inte fanns någon korruption där alls, säger Oleksandr Yavorskyi.

Han, liksom många av de andra ukrainare vi talat med, kom till Åland på jakt efter arbete, utkomst och ett bättre liv. Men på Åland vändes förhoppningarna till besvikelse och känslor av rättslöshet.

Yavorskyi beskriver en arbetsplats där arbetsgivaren kontrollerade allt från arbetet i sig till hans privatliv. Klagomål och ifrågasättanden ledde till aggressiva repressalier, och oklarheter i avtalen ledde till mindre lön än väntat.

– Jag är ingen slav, jag kunde helt enkelt inte fortsätta leva så, säger Oleksandr, som jobbade på Karl-Ers Frukt i Tjudö mellan åren 2017 och 2021.

Någon hjälp från myndigheterna skulle arbetstagarna inte få, då arbetsgivaren Kristian Karlsson enligt Yavorskyi och andra tidigare anställda hotat med att hans bror är polis och att han har nära kontakter inom landskapspolitiken. Karlsson själv förnekar att han skulle ha använt sig av kontakter för påtryckning.

Rättegång väntar

Samtliga fem tidigare anställda som Ålands Radio intervjuat ställer upp med eget namn. Vi känner till åtminstone tio tidigare anställda som säger sig blivit utan delar av sin lön då de lämnat gården.

– Jag var rädd för honom och uppfattade honom som oberäknelig, säger Irina Kovaleva.

Hon lämnade gården efter en arbetsolycka där en sladdande bil kört in i några äppelträd. Karlsson ville kvitta skadorna mot hennes och en annan anställds lön. Den andra anställda tog hjälp av regionförvaltningsverket och sommaren 2024 väntar en rättegång i Ålands tingsrätt som handlar om kvittningen.

Arbete utan arbetstillstånd

Under de senaste fem åren har RFV gett Karlsson elva anvisningar och två uppmaningar. Uppmaningarna har handlat om att rätta till oklarheter i arbets- och semestertidsbokföringen. Men regionförvaltningsverket har också gett Karlsson anvisningar om att säkerställa utländsk arbetskrafts rätt att arbeta.

Flera av de tidigare anställda Ålands Radio talat med säger att personal arbetat olagligt på gården och att de också därför haft ett svagt rättsskydd.

– Dokumentet jag hade, för att vara ärlig var det förfalskat och jag fick det av rekryteraren Nerevarin, säger Irina Kovaleva.

Det visar sig att flera av de anställda kommit via en ukrainsk rekryterare, och också betalat för att få jobba på gården. Rekryteringsavgifter är förbjudna i Finland, men det är svårt att kontrollera vad som sker utomlands, menar Natalia Ollus, direktör för Europeiska institutet för kriminalpolitik, HEUNI.

– Det är alltid arbetsgivarens ansvar att se till att inga kostnader tillfaller arbetstagaren, säger Ollus.

Kristian Karlsson skriver till Ålands Radio att han erbjudits Nerevarins tjänster, men aldrig använt sig av dem. Under regionförvaltningsverkets granskningar har samtliga arbetstagare som omfattats av inspektionerna haft arbetstillstånden i skick.

– Men vi är ju inte där hela tiden och vi når inte alltid alla vi skulle vilja nå, säger Vivian Veromaa, inspektör på RFV.

Oklara avtal

En bilaga till ett arbetsavtal som de anställda fått stipulerar bland annat att arbetsgivaren har rätt att säga upp arbetstagaren på grund av väder, dålig försäljning eller annat utanför arbetsgivarens kontroll. Vi visar bilagan till regionförvaltningsverkets jurist Natalie Eklund som påpekar att visstidsanställda (vilket säsongsarbetare ofta är) inte får permitteras.

– En bilaga som det här ser inte bra ut. Som den här är skriven så är den inte lagenlig.

Ett drygt år efter att de vi intervjuat lämnat gården polisanmäler tre andra ukrainska kvinnor Karlsson för ockerliknande diskriminering i arbetslivet. Förundersökningen läggs ner i brist på bevis.

Hör hela granskningen via länken ovan, eller via vår app, ÅRTV-Play.

Granskningen är baserad på ett tips till Ålands Radio. Vill du tipsa oss om något, kontakta oss på [email protected]

Intervjuer på Ukrainska: Irina Granlund

Taggar

  1. Nyheter