Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 maj, 2017 - 17:06Uppdaterad: tisdag, 16 maj, 2017 - 17:37
  • Landskapsregeringen informerade media om aktuella frågor. Foto: Malin Lundberg.

Mer detaljer om kortrutten

Nu har landskapsregeringen tagit fram ett nytt och mer detaljerat dokument som beskriver vad som ligger till grund för beslutet att satsa på kortruttsprojekten på östra och västra Föglö.

När frågan diskuterades i lagtinget kritiserades landskapsregeringen för bristande information, men nu säger infrastrukturminister Mika Nordberg att man gett en sammanställning av gjorda utredningar till finansutskottet som behandlar ärendet just nu.
- I dokumentet kan man till exempel se olika kostnader för olika alternativa projekt och mer exakta dragningar för bron över Spettarhålet, säger han.

Dokumentet finns på landskapsregeringens hemsida så att den som vill kan läsa det, och man ska också delge det till kommunerna inför att landskapsregeringen ska göra en kommunrunda gällande kortrutten i början av juni.

Ministrar får besök
Nordberg berättade om kortruttsdokumentet i samband med en pressinformation om aktuella frågor som landskapsregeringen höll i morse. Då berättade också utbildningsminister Tony Asumaa att ministern för högre utbildning i Sverige Helene Hellmark-Knutsson kommer till Åland den 1 september. Då borde man veta hur den förändrade meritvärderingen påverkat åländska studerande som sökt till svenska universitet och högskolor, så det ska ministrarna då diskutera. Även finansminister Mats Perämaa väntar besök, rikets finansminister Petteri Orpo kommer till Åland om två veckor för överläggningar med landskapsregeringen och för en fisketur.

Intensiva förhandlingar

Perämaa berättade också att förhandlingarna med riket vad gäller vård- och landskapsreformen, den så kallade Sote-reformen, gått in i ett intensivt skede. Tanken är som bekant att Åland ska kompenseras med ett skatteavdrag, och landskapsregeringen kräver också en förhöjning av den så kallade avräkningsgrunden. Hur det går i förhandlingarna vill Perämaa inte avslöja ännu.

Nätverksbyggande

Kansliminister Nina Fellman talade om vikten av nätverksbyggande och berättade att landskapsregeringen ska testa ett nytt koncept som man kallar Ålandsakademin. Det går ut på att bjuda in personer till Åland och ge dem en stor dos information om självstyrelsen men också om åländska företag, kultur, natur och mat. Först ut är kontaktpersoner för ministerierna i riket som bjuds in till Åland i samband med Skördefesten i höst.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »