• Utbildningsminister Tony Asumaa lovar extra pengar till medis under 2018 och 2019. Arkivfoto: Malin Lundberg
Veronica Thörnroos, centern, och minister Tony Asumaa, liberal, diskuterade Medis. Reporter Owe Sjöblom
Medis rektor Siv Ekström kommenterar beskedet (från Åland idag)
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 14:36, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 17:20

Medis får 200.000 extra

Medborgarinstitutet, Medis, ska få 200.000 euro extra under 2018 och 2019 för att bibehålla verksamheten på nuvarande nivå.

 Det framkom under dagens lagtingsplenum när centerns Veronica Thörnroos ställde en fråga om den fortsatta verksamheten för just Medis. Utbildningsminister Tony Asumaa svarade då att landskapsregeringen skjuter till extra pengar genom en tillfällig lagstiftning. Detta har regeringen flaggat för tidigare, men det betyder också att det är knappa 84.000 euro mindre än vad Medis fick förra året.

Orsaken till de minskade anslagen beror på ändringen i landskapsandelssystemet och sist och slutligen ligger Medis verksamhet hos kommunerna.

- Vi måste ändra i lagen för att kunna skjuta till de extra pengarna, men utgående från förra årets summa som Medis fick så är det mindre, säger utbildningsminister Asumaa.

Veronica Thörnroos meddelar att hon ska lämna in en finansmotion om ökade anslag för Medis motsvarande den summan som fortfarande saknas.

- Och jag tar det till öppen omröstning så vi får se vem som stöder Medis verksamhet eller inte, säger Thörnroos.

Fler Nyheter

Lugn helgnatt trots mycket folk i farten

Natten mellan lördag och söndag var det mycket folk i farten men ändå relativt lugnt, meddelar polisen.

Avgångar med Viggen ställs in

Två avgångar med m/s Viggen ställs in i dag eftersom skärgårdsfärjan drabbats av ett tekniskt fel. Det meddelar Niklas Karlman på landskapsregeringens infrastrukturavdelning.

Jansson vill starta union

Roger Jansson om union mellan Finland och Sverige
Tidigare riksdags- och lagtingsledamot Roger Jansson (MSÅ) vill se en union mellan Sverige, Finland och Åland. Det framkom i ett tal som han höll på...

Kor ska hållas på egen mark anser hovrätten

Hovrätten ser ingen anledning att ändra tingsrättens beslut i en dom om kor som betat på mark dom egentligen inte skulle ha varit på.

Polisen avbröt fest på Klinten

Under natten till lördag anmäldes en ungdomsfest på Klinten som störande. Enligt den som ringde skulle det finnas minderåriga på festen. Polisen...

Fyra avvisades från färja

Polisen hade kallats under de tidiga morgontimmarna till ett kryssningsfartyg som anlöpte till Mariehamn. Ordningsvakterna ombord begärde assistans...

Stina Toivonen är Årets senior

Stina Toivonen tilldelas priset Årets senior.

Det ljusnar inom ÅHS-psykiatrin

Situationen ser lite ljusare ut vad gäller psykiatriska kliniken vid Ålands hälso- och sjukvård.

Köttkonsumtion och klimat

Agronom Lars Höök
Köttkonsumtionens påverkan på vårt klimat är en aktuell fråga som kom upp under Ålands producentförbund, ÅPFs höstmöte idag när agronom Lars Höök föreläste om att neutralisera debatten om just köttkonsumtion.