• Utbildningsminister Tony Asumaa lovar extra pengar till medis under 2018 och 2019. Arkivfoto: Malin Lundberg
Veronica Thörnroos, centern, och minister Tony Asumaa, liberal, diskuterade Medis. Reporter Owe Sjöblom
Medis rektor Siv Ekström kommenterar beskedet (från Åland idag)
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 14:36, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 17:20

Medis får 200.000 extra

Medborgarinstitutet, Medis, ska få 200.000 euro extra under 2018 och 2019 för att bibehålla verksamheten på nuvarande nivå.

 Det framkom under dagens lagtingsplenum när centerns Veronica Thörnroos ställde en fråga om den fortsatta verksamheten för just Medis. Utbildningsminister Tony Asumaa svarade då att landskapsregeringen skjuter till extra pengar genom en tillfällig lagstiftning. Detta har regeringen flaggat för tidigare, men det betyder också att det är knappa 84.000 euro mindre än vad Medis fick förra året.

Orsaken till de minskade anslagen beror på ändringen i landskapsandelssystemet och sist och slutligen ligger Medis verksamhet hos kommunerna.

- Vi måste ändra i lagen för att kunna skjuta till de extra pengarna, men utgående från förra årets summa som Medis fick så är det mindre, säger utbildningsminister Asumaa.

Veronica Thörnroos meddelar att hon ska lämna in en finansmotion om ökade anslag för Medis motsvarande den summan som fortfarande saknas.

- Och jag tar det till öppen omröstning så vi får se vem som stöder Medis verksamhet eller inte, säger Thörnroos.

Fler Nyheter

Träd krossade parkerad bil

Ett träd blåste omkull i Mariehamn och krossade en parkerad bil och blockerade vägen under morgonen. Olyckan skedde på södra sidan av Storagatan, ungefär vid visit Ålands kontor.

Tillfälligt ingen specialist i psykiatri

Ålands hälso- och sjukvård har stått helt utan en specialistläkare i psykiatri de senaste två dagarna. Orsaken är att överläkaren på psykiatriska kliniken av personliga skäl behövde åka bort från Åland.

EU-parlamentsplatsen till debatt i riksdagen

Mats Löfström intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Riksdagen ska nu avgöra frågan om en åländsk plats i EU-parlamentet. Vid dagens presidentföredragning beslöts att frågan går vidare till riksdagen för behandling.

Rederier räknar med normal trafik i blåsten

Rederierna räknar med att passagerarfärjorna ska gå enligt ordinarie tidtabelI, trots att det väntas det bli blåsigt med sydlig till sydvästlig vind på omkring 17 meter per sekund på Ålands hav, Norra Östersjön, Skärgårdshavet och Bottenhavet.

Brand i Miramargaraget

Ted Andersson intervjuas av Tomas Tornefjell
En plastlåda med sand började brinna i Miramargaraget vid 13.30-tiden i dag.

Allt fler kontaktar demensföreningen

Cita Nylund och Ulf Lundahl intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Ungefär 80 unika kontakter årligen. Det har Ålands demensförening med anhöriga till sjuka med olika demenssjukdomar. -Antalet kontakter till anhöriga ökar för varje år. Vi märker att fler och fler tar kontakt med oss och att det blir allt enklare att tala om den här sortens sjukdomar och den press den sätter på anhöriga, säger demensföreningens verksamhetsledare Cita Nylund.

Väljare avgör politikers öde

Göran Djupsund intervjuas av Frippe Granlund
Frågan om en dömd politiker ska avgå eller inte avgörs från fall till fall och i slutändan av väljarna. Det säger professorn i statskunskap Göran Djupsund i en kommentar till gårdagens nyhet om att lagtingsledamot Fredrik Fredlund, Obunden samling, dömts till 75 dagars villkorligt fängelse för misshandel.

Rattfull körde i diket

Villkorligt fängelse i 65 dagar blev tingsrättens dom mot en 24-åring som åkte fast för grovt rattfylleri i våras.

Kossor betade på annans mark

Uppätna plantor och söndertrampad tomt, det är vad det handlar om när en man i en skärgårdskommun döms för besittningsintrång.