Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 14:36Uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 17:20
  • Utbildningsminister Tony Asumaa lovar extra pengar till medis under 2018 och 2019. Arkivfoto: Malin Lundberg

Medis får 200.000 extra

Medborgarinstitutet, Medis, ska få 200.000 euro extra under 2018 och 2019 för att bibehålla verksamheten på nuvarande nivå.

 Det framkom under dagens lagtingsplenum när centerns Veronica Thörnroos ställde en fråga om den fortsatta verksamheten för just Medis. Utbildningsminister Tony Asumaa svarade då att landskapsregeringen skjuter till extra pengar genom en tillfällig lagstiftning. Detta har regeringen flaggat för tidigare, men det betyder också att det är knappa 84.000 euro mindre än vad Medis fick förra året.

Orsaken till de minskade anslagen beror på ändringen i landskapsandelssystemet och sist och slutligen ligger Medis verksamhet hos kommunerna.

- Vi måste ändra i lagen för att kunna skjuta till de extra pengarna, men utgående från förra årets summa som Medis fick så är det mindre, säger utbildningsminister Asumaa.

Veronica Thörnroos meddelar att hon ska lämna in en finansmotion om ökade anslag för Medis motsvarande den summan som fortfarande saknas.

- Och jag tar det till öppen omröstning så vi får se vem som stöder Medis verksamhet eller inte, säger Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »