• Utbildningsminister Tony Asumaa lovar extra pengar till medis under 2018 och 2019. Arkivfoto: Malin Lundberg
Veronica Thörnroos, centern, och minister Tony Asumaa, liberal, diskuterade Medis. Reporter Owe Sjöblom
Medis rektor Siv Ekström kommenterar beskedet (från Åland idag)
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 14:36, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 17:20

Medis får 200.000 extra

Medborgarinstitutet, Medis, ska få 200.000 euro extra under 2018 och 2019 för att bibehålla verksamheten på nuvarande nivå.

 Det framkom under dagens lagtingsplenum när centerns Veronica Thörnroos ställde en fråga om den fortsatta verksamheten för just Medis. Utbildningsminister Tony Asumaa svarade då att landskapsregeringen skjuter till extra pengar genom en tillfällig lagstiftning. Detta har regeringen flaggat för tidigare, men det betyder också att det är knappa 84.000 euro mindre än vad Medis fick förra året.

Orsaken till de minskade anslagen beror på ändringen i landskapsandelssystemet och sist och slutligen ligger Medis verksamhet hos kommunerna.

- Vi måste ändra i lagen för att kunna skjuta till de extra pengarna, men utgående från förra årets summa som Medis fick så är det mindre, säger utbildningsminister Asumaa.

Veronica Thörnroos meddelar att hon ska lämna in en finansmotion om ökade anslag för Medis motsvarande den summan som fortfarande saknas.

- Och jag tar det till öppen omröstning så vi får se vem som stöder Medis verksamhet eller inte, säger Thörnroos.

Fler Nyheter

Singelolycka i Hammarland

Polisen, som haft en arbetsdryg inledning på helgen, rapporterar bland annat om en misshandel i en privat bostad i Eckerö och ett ett falskt...

Markbrand i Mariehamn

Idag vid lunchtid fick Räddningsverket larm om en pågående markbrand i Västernäs i Mariehamn. Väl på plats konstaterade man att det handlade om ett...

Air Leap börjar flyga Mariehamn - Åbo

Den 20 augusti kommer flygbolaget Air Leap att börja trafikera sträckan Mariehamn - Åbo. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fiskrens kan förädlas till djurforder

Bernt Bergman från Petrolax Ab och Olof Karlsson från Nordic Trout Ab:
Det åländska Företaget Petrolax Ab vill börja förädla fiskrens till råvaror för foderproduktion.

Vissa fartyg godkända för hötransporter

Jan-Christian Welander intervjuas:
Kan du uppvisa att höet har en fuktighetsprocent på över 14 procent och om höet är balat, får rederierna transportera ensilagen utan så kallad dangerous goods certifiering eller DG-certifiering. Det menar Jan-Christian Welander, enhetschef på Trafi.

Höga transportkostnader för foder

Pernilla Wiman intervjuas:
På grund av torkan har djurägare börjat titta på alternativet att privatimportera foder från fastlandet, något som innebär skyhöga transportkostnader.

Torkan får butik att ändra köttinköpsrutiner

Sparhallen har bestämt sig för att göra som många svenska butiker och sluta köpa in kött med annat ursprung än Finland och Sverige.

Inget nytt om Åboflyget

Air Leap har inte inlett några flygningar på Åbolinjen i dag.

Mariehamns stad får skadestånd

Infrastrukturdirektör Kai Söderlund är nöjd med domen:
Westengineering Oy ska betala ett skadestånd på 250.000 euro till Mariehamns stad och stå för stadens rättegångskostnader på drygt 33.000 euro. Det framgår av en dom från Egentliga Finlands Tingsrätt.