• Utbildningsminister Tony Asumaa lovar extra pengar till medis under 2018 och 2019. Arkivfoto: Malin Lundberg
Veronica Thörnroos, centern, och minister Tony Asumaa, liberal, diskuterade Medis. Reporter Owe Sjöblom
Medis rektor Siv Ekström kommenterar beskedet (från Åland idag)
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 14:36, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 17:20

Medis får 200.000 extra

Medborgarinstitutet, Medis, ska få 200.000 euro extra under 2018 och 2019 för att bibehålla verksamheten på nuvarande nivå.

 Det framkom under dagens lagtingsplenum när centerns Veronica Thörnroos ställde en fråga om den fortsatta verksamheten för just Medis. Utbildningsminister Tony Asumaa svarade då att landskapsregeringen skjuter till extra pengar genom en tillfällig lagstiftning. Detta har regeringen flaggat för tidigare, men det betyder också att det är knappa 84.000 euro mindre än vad Medis fick förra året.

Orsaken till de minskade anslagen beror på ändringen i landskapsandelssystemet och sist och slutligen ligger Medis verksamhet hos kommunerna.

- Vi måste ändra i lagen för att kunna skjuta till de extra pengarna, men utgående från förra årets summa som Medis fick så är det mindre, säger utbildningsminister Asumaa.

Veronica Thörnroos meddelar att hon ska lämna in en finansmotion om ökade anslag för Medis motsvarande den summan som fortfarande saknas.

- Och jag tar det till öppen omröstning så vi får se vem som stöder Medis verksamhet eller inte, säger Thörnroos.

Fler Nyheter

FC Åland avgjorde på slutet

När det var drygt 10 minuter kvar av ordinarie tid var det fortfarande 0-0 mellan hemmalaget Pargas IF och FC Åland i division 3, men när matchen var slut hade FC Åland vunnit med 2-0.

Begränsningar i trafiken måndag-tisdag

Det kommer att bli en del lokala trafikbegränsningar på måndag och tisdag på grund av inspektion av broar. På måndag klockan 9 inleds inspektion av...

Ålands golfklubb fick rätt i tingsrätten

Målet rörande en tidigare anställd vid Ålands golfklubb som hävdade att han blivit osakligt uppsagd förkastades idag i tingsrätten.

Utgrävningar ska ge svar på vägdragning

Daniel Anderberg och Björn Ekblom intervjuas:
För första gången på 150 år ser gamla Bomarsundsbyggnationer från 1850-talet ljuset igen. Orsaken är en planerad gång- och cykelbana som ska gå bredvid den befintliga vägen genom fästningen.

Nya ägare för HåWe-bil AB

HåWe-bil AB har köpts upp av företaget Faweto Invest AB. Bakom den nya ägaren står Christian Westergård, son till HåWe-bils grundare, VD Niclas...

Anna Häger ny ordförande för Ålands Natur & Miljö

Anna Häger intervjuad av Hans Persson-Bru
Anna Häger valdes igår till ny ordförande för Ålands Natur & Miljö.

Varuboden köper Jomalabutikens tomt

Varuboden på Åland har köpt tomten där butiken i Sviby, Jomala är belägen.

Tveksam till folkomröstning om s-lagen

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Sara Lindroos
Lantrådet Katrin Sjögren tror det skulle bli mycket svårt att folkomrösta om resultatet från förhandlingarna om självstyrelselagen.

Ny webbplats för skolpersonal

Tony Asumaa och Carola Eklund intervjuas av Marika Kvarnström
I dag lanserar landskapets utbildningsavdelning webbplatsen ”Skolresurs på Åland”. Tanken är att lärare lättare ska hitta information om till exempel läroplanen, forskning inom olika områden, styrdokument och tips på fortbildningar.