Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 1 september, 2021 - 05:58Uppdaterad: onsdag, 1 september, 2021 - 10:20
  • Mats Boman, sjukskötare vid Medimar som koordinerat tarmscreeningsprojektet, Tommy Holmström, specialist inom medicin och gastroenterologi på ÅHS, Mathias Grunér, vd på Medimar och Dan Gustafsson, klinikchef vid kirugikliniken på ÅHS

Många cancerfall har upptäckts genom pilotprojekt

Många cancerfall har upptäckts genom det pågående tarmscreeningsprojektet som påbörjades förra hösten.

Alla ålänningar mellan 60 och 74 erbjuds nu tarmscreening och hittills har 3.000 personer deltagit i pilotundersökningen.

Av 143 stycken genomförda koloskopiundersökningar har nio procent har fallit ut som tumörer och 79 procent har visat ett förstadium till tumörer.

-Det är ett mycket bra resultat, säger Dan Gustafsson, klinikchef vid kirugikliniken på ÅHS.

Han understryker att resultaten i projektet i nuläget är preliminära, men statistiskt sett så tyder allt på att tarmscreeningen varit framgångsrik och räddat liv.

-Kirurgi är nyckeln till att bota de här sjukdomarna och gör man kirurgi i ett tidigt stadium har man en mycket bättre prognos, säger han.

Tarmcreeningen utförs genom ett tvåstegstest där man först lämnar ett avföringsprov och ifall testet är positivt så blir man kallad till en koloskopiundersökning. Projektet är ett samarbete mellan cancerföreningen, Medimar och ÅHS.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »