Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 december, 2023 - 16:00Uppdaterad: fredag, 29 december, 2023 - 17:26
  • Unga ålänningar mår ofta dåligt i sina relationer, säger fältarna Annika Humell och Sandra Lindberg. Fotot: Rawpixel.com & Nelly Björkqvist; Montage Ålands Radio,

Många åländska ungdomar ställer upp på sex som de själva inte vill ha

Resultatet från webbenkäten om ungas intima relationer överraskade fältarna. Överraskande många ungdomar stannar kvar i destruktiva relationer och ställer upp på sex de inte vill ha. 

Många åländska ungdomar ställer upp sex som de själva inte vill ha och deras kompis- och partnerrelationer är ofta problematiska. Det indikerar en undersökning som fältarna gjort på sociala medier under senhösten.  

Totalt har fältarna riktat åtta frågor till åländska ungdomar och varje fråga fick ett hundratal svar. 

Fältarna Sandra Lindberg och Annika Humell berättar att 36 procent av de svarande har ställt upp på sexuella handlingar som de själva inte är bekväma med och att 54 procent har utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier. Problematiska könsroller verkar fortfarande prägla mångas sätt att förhålla sig till sex, och många ungdomar uppger att det är svårt att tala om intima relationer, inte bara med vuxna utan också med kompisar.  

Dessutom verkar många ungdomar stanna kvar i destruktiva relationer, både kompisrelationer och partnerrelationer. 

Det mest överraskande är att det är så här illa, säger Lindberg och Humell i en intervju med Ålands Radio.  

I början av 2024 ska fältarna fortsätta analysera ungdomarnas svar och överväga om det finns anledning att göra fördjupande undersökningar eller starta någon form av projekt för att ta itu med problemen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »