Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 februari, 2021 - 05:54Uppdaterad: onsdag, 10 februari, 2021 - 17:49

Lyceister överlag inte mer pressade än tidigare

Det nya antagningssystemet för högskolor i Finland från 2020 som sätter mer vikt vid studentskrivningarna ökar stressen för de studerande vid gymnasierna.

Det visar den granskning som svenska Yle gjort av antagningssystemets inverkan på gymnasier i Finland. Även studerande vid Ålands lyceum som har som mål att studera i Finland påverkas av stressen eftersom det är stort fokus på resultaten på studentproven, säger Anne-Git Elling, studiehandledare vid Ålands lyceum. Anne-Git Elling upplever dock inte att stressen skulle vara värre i år än tidigare år.
- En stor del av våra studerande söker sig till Sverige eller annanstans. Till svenska högskolor räknas inte ens studentproven med vid antagningen. I andra länder är det fokus på både studentprov och betyg. Det är i Finland studentprovsresultaten är mest vägande, säger Anne-Git Elling.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »