Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 augusti, 2022 - 21:58Uppdaterad: onsdag, 24 augusti, 2022 - 21:58
  • Utbildningsminister Annika Hambrudd. Foto Axel Eriksson.

LR vill fånga upp unga som inte pluggar vidare

Landskapsregeringen vill satsa på ett system som bättre fångar upp de elever som inte söker sig vidare till gymnasieutbildning efter grundskolan eller för dem som hoppar av gymnasiet.

Nu har man kommit ett steg på vägen då man nyligen fastställt en projektplan där man ska börja arbeta med en gymnasieutbildning för alla unga, som man kallar det. Oppositionen har kritiserat regeringen för att de inte införde en förlängd läroplikt som man gjort i riket och som ger rätt till kostnadsfri gymnasieutbildning. Istället ville man satsa på ett system anpassat till åländska förhållanden.

-Det finns i dag inget system för att följa upp de ungdomar som slutar skolan efter nian eller de som hoppar av gymnasiet. Vi måste hitta strukturer som följer upp dem, säger undervisningsminister Annika Hambrudd.

Hon säger att projektets mål är att hitta en sysselsättning för alla unga, inte nödvändigtvis en annan utbildning utan exempelvis också ett läroavtal.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »