Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 mars, 2021 - 13:33Uppdaterad: onsdag, 10 mars, 2021 - 17:35

LR motsätter sig delar av beredskapslagen

Med anledning av beslutet att införa undantagsförhållanden i Finland har landskapsregering ombetts komma med ett utlåtande gällande statsrådets förordningar om befogenheter i beredskapslagen som ska tas i bruk.

Förvaltningschef John Eriksson säger att det bland annat handlar om möjligheten att flytta patienter mellan olika sjukvårdsdistrikt eller mellan privata och offentliga vårdgivare.

Landskapsregeringen skriver i sitt utlåtande att förordningarna inte är tillämpliga på Åland och att landskapsregeringen anser att regleringen i förordningarna faller utanför rikets lagstiftningsbehörighet.

-Det handlar även om ett undantag mot den finska vårdgaranti, som inte ens finns på Åland, samt om centrering av beslut och kommunikation till statsrådet, till exempel vid avgörande om behörighetsfrågor. Det säger John Eriksson.

Grundlagsutskottet har gett gett grönt ljus för regeringens förslag om tillämpningen av beredskapslagen. Det skriver svenska Yle. Tanken är att lagparagraferna ska tas i bruk i morgon, den 11 mars. Den enda ändringen som grundlagsutskottet gör är att lagen inte ska tillämpas på Åland.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »