Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 12 februari, 2021 - 10:20Uppdaterad: fredag, 12 februari, 2021 - 17:06
  • Infrastrukturminister Christian Wikström. Foto: Nina Smeds

LR inspekterar färja

Infrastrukturminister Christian Wikström har beslutat direktupphandla en inspektion av en begagnad färja som kan bli aktuell för skärgårdstrafiken.

Inspektionen ska göras av klassbolaget DNVGL. Den beräknade kostnaden för inspektionen är 25.000 euro, vilket understiger EU:s tröskelvärde om 214.000 euro. Wikström säger att det är många färjor i Norge som ska säljas och att man vill utreda möjligheterna att köpa någon av dessa.

- En sådan färja måste dock gå att bygga om för att klara isen på Åland, säger Christian Wikström.

Det finns ännu inga beslut om köp av en begagnad färja eller var en sådan skulle sättas in. Bakgrunden tilll beslutet är att skärgårdstrafiken är i behov av nyare tonnage för att trygga transporterna till skärgården på lång sikt samt för att säkerställa tillgång på reservdelar för tonnaget som sköter om transporterna. För det nuvarande äldre tonnaget i skärgårdstrafiken kan tillgången till vissa reservdelar för framdrivningsmaskineriet inte längre garanteras.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »