Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 februari, 2024 - 16:04Uppdaterad: fredag, 16 februari, 2024 - 17:11

Legionella på ÅHS – inga kända smittfall

Legionellabakterier har konstaterats i en del av Ålands hälso- och sjukvårds lokaler. Fastighetsverket har genom vattenprover konstaterat förhöjda värden i prover som togs den 5 februari. 

– Vi har fått preliminär information som visar på legionella och därefter vidtagit nödvändiga åtgärder, säger Stefan Rumander, vd på fastighetsverket. 

Fastighetsverket spolar nu systemen och tar nya prover för att följa upp situationen framåt. 

Också ÅHS har vidtagit åtgärder för att skydda infektionskänsliga patienter men man känner inte till att någon har blivit sjuk i nuläget.  

– Vi har inte haft några patienter som insjuknat. Det rör sig om bakterier i ledningarna och vi vidtar åtgärder för de patienter som har risk för att insjukna, säger Per-Anton Westerberg, förvaltningsöverläkare på ÅHS. 

Allmänheten behöver inte oroa sig för smitta, meddelar ÅHS. Har man duschat på ÅHS och upplever besvär bör man kontakta vården för vidare provtagning. ÅHS har inte flyttat någon verksamhet men undviker just nu att använda vissa duschar. 

Här kan du lära dig mer om legionella

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »