Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 september, 2018 - 13:46Uppdaterad: tisdag, 18 september, 2018 - 17:26
  • Leif Karlsson, Jan Grönstrand och Simon Holmström förespråkar snabbrutt som alternativ till kortrutten. Foto: Owe Sjöblom

Låsta positioner om snabb- och kortrutt

Debatten om snabb- contra kortrutt fortsätter. För tre veckor sedan avfärdade landskapets infrastrukturavdelning Ålands Natur & Miljös förslag till snabbrutt som orealistisk. Det bemöter föreningen nu med att hävda att landskapsregeringen medvetet misstolkat snabbrutten och ansöker om 70.000 euro för att gå vidare med den.

- Vi har försökt få till en träff med LR för att diskutera tekniska lösningar, men vi möts bara av tystnad, säger Simon Holmström, kansliledare.

Ålands Natur & Miljö menar att deras förslag till snabbrutt bygger på investeringar i klimatsmart tonnage för att uppnå besparingar till skillnad från kortruttsplanerna som leder till exploatering av naturen. Föreningen påstår att det finns tonnage som är klimatsmart redan idag och att utvecklingen inom det området rusar framåt.

Landskapsregeringen anser att kortutten ger ett flexiblare trafiksystem med bättre servicenivå till betydligt mindre kostnader. Regeringen hävdar också att miljöföreningens förslag inte leder till mindre koldioxidpåverkan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »