Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 augusti, 2013 - 15:14Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Läslusten i centrum på konferens

Inför skolstarten hölls i dag en stor konferens på Alandica i Mariehamn med 600 åländska lärare och föreläsare från både Sverige och Finland. Temat var läsning, läslust och lärande, och i centrum stod de alarmerande rapporterna om att elevernas läskunskaper försämras. En av de inbjudna att föreläsa om vad skolan kan göra för att väcka läslusten hos eleverna var Gun Oker-Blom, som är undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen i Finland. Hon poängterade att sättet som elever tar in information har förändrats. -Elever tar in information genom sociala medier och delar saker på facebook i stället för att läsa en bok. Det behöver inte bara vara dåligt, men det försämrar djupläsningen, sa Gun Oker-Blom. Även åländska skolbibliotekarien och vurmaren för ungas läsande, Elspeth Randelin föreläste. Hon tog upp pojkars sämre läskapacitet och vikten av läsande manliga förebilder.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »