Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 mars, 2021 - 15:15Uppdaterad: måndag, 22 mars, 2021 - 17:35

Lantrådet visste inte om JO-protest

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) visste inte om att vicelantrådet Harry Jansson (C) beslutat att inte svara Justitieombudsmannen, JO, angående ett klagomål från en medborgare.

Klagomålet berör den lista på personer som landskapsregeringen anser att behöver prioriteras för vaccin. Lantrådet och förvaltningschefen har båda undertecknat beslutet trots att de finns med på listan. Katrin Sjögren (Lib) tog upp ämnet under lagtingets frågestund i dag. Veronica Thörnroos säger att hon inte var delaktig i beslutet, utan det fattades av Harry Jansson eftersom hon själv ansågs jävig.

Men Veronica Thörnroos var informerad om att kopplingen till självstyrelselagen skulle tas upp.

-Däremot var jag inte informerad om att ett svar på frågan inte skulle ges, sade hon.

Katrin Sjögren menade att ärendet borde diskuterats i självstyrelsepolitiska nämnden.

-Min bedömning är ändå att vicelantrådet ändå har beaktat de självstyrelsepolitiska aspekterna i högre utsträckning än till de individuella behoven, svarade Veronica Thörnroos.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »