Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 mars, 2022 - 05:59Uppdaterad: tisdag, 1 mars, 2022 - 10:50

Kritik mot hantering av Paf-medel i ny rapport

Landskapsrevisionen riktar kritik mot landskapets hantering av Paf-medel och ger en rad förbättringsförslag.

Landskapsrevisionen anser bland annat att endast föreningar som lämnar in kompletta ansökningar ska kunna få stöd, att det borde säkerställas att medlen inte används till icke-godkända ändamål och att stickprovsgranskningar införs.

Finansminister Roger Höglund berömmer rapporten och säger att den innehåller mycket som landskapsregeringen kommer att ta till sig. Han nämner särskilt förslaget om en blankett för resultatuppföljning, något som han säger att kommer att införas.

318 personer sysselsätts genom Paf-medel, vilket motsvarar 2 procent av den arbetsföra befolkningen mellan 20 och 65 år. Samtidigt skriver landskapsrevisionen att lönerna ”i vissa fall framstår som höga i jämförelse med föreningar med likvärdig verksamhet” och att ”detta skapar problem genom en snedvridning gentemot landskapet och andra företag i det åländska samhället”

-I Paf-förordningen står det att lönerna ska vara skäliga, och vi vet förstås att de i vissa föreningar kan vara åt det lite högre hållet, men samtidigt så är det fri lönesättning. Det vi kunde göra är att inte ersätta lönerna fullt ut, säger Roger Höglund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »