Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 25 augusti, 2021 - 05:52Uppdaterad: onsdag, 25 augusti, 2021 - 07:15

Kräver skadestånd av församling

I går, tisdag, hölls en muntlig förberedelse i Ålands tingsrätt gällande skadeståndsskyldighet

En kvinna anser sig ha blivit diskriminerad vid två tjänstetillsättningar i en åländsk församling år 2015. Ärendet gäller tillsättadet av ett vikariat som ekonomichef för församlingen och sedan en tjänst som ekonom och kanslist, efter att ekonomichefstjänsten gjorts om. Kvinnan har vid tjänstetillsättningarna lämnat in rättelseyrkanden till församlingen och senare till Helsingfors förvaltningsdomstol. Förvaltningsdomstolen har vid båda tillfällen upphävt besluten om tillsättande av tjänsterna då kvinnan varit mer meriterad än personerna som fått tjänsterna och diskriminering på grund av ålder och kön inte har kunnat uteslutas.

Kvinnan yrkar nu på en summa om totalt runt 208 000 euro i skadestånd för diskriminering som hon hävdar har pågått i flera år under tjänstetillsättningarna. Under den muntliga förberedelsen enades kvinnan och församlingen som företräddes av advokat Tony Wingert, att innan ärendet tas vidare får en mellandom först avgöra om preskriptionstiden för skadestånd gått ut eller inte.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »