Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 juli, 2018 - 15:46Uppdaterad: måndag, 30 juli, 2018 - 16:21
  • Kraftnät Ålands vd Christian Augustsson. Arkivfoto: Nina Smeds.

Kostsamt koppla in Finlandskabeln i förebyggande syfte

Ett av de strömavbrott som drabbade Åland i går berodde på åskväder i Sverige. Rent teoretiskt skulle Kraftnät Åland kunna koppla in Finlandskabeln i förebyggande syfte när det lovas åska på svenska sidan, men det är en kostnadsfråga och inget man har några planer på.

- Vi har Finlandskabeln i standby-läge så om något händer ska den ta över. Visst kan man koppla in den i förtid, men det är förenat med extra kostnader, säger Kraftnät Ålands vd Christian Augustsson.

Han säger att elabonnenterna på Åland betalar för ström från Sverige, och skulle man koppla in Finlandskabeln i förebyggande syfte måste Kraftnät Åland köpa in ström från Finland till ett betydligt högre pris. Och enligt statistiken är det sällan som åskoväder i Sverige får konsekvenser även på Åland.

- Därför har vi valt att ha Finlandskabeln i standby-läge tills dess att strömmen bryts. Vi får utvärdera efter säsongen om det är rätt strategi, säger Augustsson.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »