Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 april, 2019 - 06:11Uppdaterad: tisdag, 16 april, 2019 - 09:03
  • Veronica Thörnroos i lagtinget, dock vid ett annat tillfälle. Foto: Malin Lundberg.
  • Axel Jonsson. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Kommunkompensationsförslag ifrågasätts

Det lagförslag om kommunkompensationer som stipulerar att 300 000 av de 500 000 euro som återbetalas ska reserveras för ett ökat samarbetsstöd för IT-tjänster möttes av kritik i lagtinget igår.

Enligt vice lantråd Veronica Thörnroos (C) kan innehållandet av pengarna ses som en del i en process för att tvinga kommuner till en sammanslagning.
- Det ekonomiska läget är bättre än vad det har varit på länge och det hade funnits en möjlighet att kompensera kommunerna fullt ut. Istället känns det här som en del av ett rävspel, säger Thörnroos.
Enligt ledamot Axel Jonsson (ÅF) kan planen utgöra ett fall av olagligt statsstöd, eftersom upphandligen skulle komma att skötas av Åda.
- Så länge förslaget stipulerar att upphandlingen sköts av Åda istället för en privat aktör riskerar det att utgöra ett lagligt problem, säger Jonsson.
Totalt beräknas kommunernas inkomst för 2019 minska med 695 000 euro till följd av ändringar i statsbeskattningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »