• Veronica Thörnroos i lagtinget, dock vid ett annat tillfälle. Foto: Malin Lundberg.
  • Axel Jonsson. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Veronica Thörnroos och Axel Jonsson:
Publicerad: tisdag, 16 april, 2019 - 06:11, uppdaterad: tisdag, 16 april, 2019 - 09:03

Kommunkompensationsförslag ifrågasätts

Det lagförslag om kommunkompensationer som stipulerar att 300 000 av de 500 000 euro som återbetalas ska reserveras för ett ökat samarbetsstöd för IT-tjänster möttes av kritik i lagtinget igår.

Enligt vice lantråd Veronica Thörnroos (C) kan innehållandet av pengarna ses som en del i en process för att tvinga kommuner till en sammanslagning.
- Det ekonomiska läget är bättre än vad det har varit på länge och det hade funnits en möjlighet att kompensera kommunerna fullt ut. Istället känns det här som en del av ett rävspel, säger Thörnroos.
Enligt ledamot Axel Jonsson (ÅF) kan planen utgöra ett fall av olagligt statsstöd, eftersom upphandligen skulle komma att skötas av Åda.
- Så länge förslaget stipulerar att upphandlingen sköts av Åda istället för en privat aktör riskerar det att utgöra ett lagligt problem, säger Jonsson.
Totalt beräknas kommunernas inkomst för 2019 minska med 695 000 euro till följd av ändringar i statsbeskattningen.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...