Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 januari, 2021 - 16:49Uppdaterad: måndag, 4 januari, 2021 - 17:32
  • Landskapsläkare Knut Lönnroth. Foto: ÅRTV

Karantän slopas för tidigare smittade

Från och med fredag undantas personer som tidigare genomgått en covid-19-infektion från sju dagars frivillig karantän vid inresa till Åland.

Det framgick på landskapsregeringens presskonferens i dag.

- Om man tidigare haft covid-19 och verifierat det via PCR-test eller antigensnabbtest är man undantagen. Har man tillfrisknat och det inte gått mer än sex månader känner man sig tillräckligt säker på att man har så låg risk att återinsjukna och därmed att innebära en risk för andra att man inte behöver sitta i karantän, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Den inresande behöver inget intyg, utan det är upp till individen att göra bedömningen om man ingår i gruppen som ska eller inte ska sitta i karantän. Personer som reser in från Storbritannien och Sydafrika uppmanas dock alltid att ta ett test för att utesluta muterade varianter av coronaviruset.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »