Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 augusti, 2011 - 17:12Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Kalhygge kan gagna fornminnesvård

-Att skogen nu har kalavverkats vid Glamilders i Långbergsöda gör marken billigare att lösa in, och på det sättet kan avverkningen i förlängningen gagna fornminnesintressena. Det säger antikvarie Marita Karlsson på museibyrån. De granskar cirka 600 skogsvårdsplaner per år ur fornminnessynvinkel och gör vid kalhyggen skyddsmarkeringar för sådant som inte får skadas. Enligt Marita Karlsson har den aktuella avverkningen gjorts på ett bra sätt, men hon förstår inte varför markägaren inte lämnade kvar fröträd som kunde ha garanterat att ny skog växer upp. Den rika förekomsten av fornlämningar i hela området gör det omöjligt att bereda marken för nyplantering på området, som en gång i tiden varit en sandstrand bebodd av säljägare. Ur fornminnessynvinkel borde området absolut lösas in av landskapet anser Marita Karlsson på museibyrån.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »