Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 december, 2010 - 05:55Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Jobb försvårar språkinlärning

Till höstens kursstart för svenska för invandrare på Medis sökte 130 personer till 80 platser och det är arbetslösa som prioriteras.Analiza Aducal, från Filipinerna, är städerska och har bott och jobbat på Åland i fyra år. Hon talar inte mycket svenska och vill läsa svenska på Medis men har inte haft möjlighet på grund av sitt jobb. Inflyttningen av personer från länder utanför Norden till Ålandhar ökat stadigt de senaste åren. År 2000 utgjorde den gruppen åtta procent av alla inflyttade, 2009 16 procent. Många kommer till Åland för att arbeta, och många kan bo flera år på Åland utan att lära sig språket.- De som arbetar får i första hand läsa våra vanliga svenska-kurser två gånger i veckan, det är inte mycket men det är vad vi kan erbjuda just nu, säger Leena Raitanen, rektor på Medis.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »