Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 juli, 2011 - 08:24Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

JK avgör Eliassons jäv i golfbeslut

Landskapsregeringen låter justitiekanslern, JK, avgöra frågan om huruvida näringsminister Torbjörn Eliasson var jävig eller inte när han i fjol fattade två beslut som berör Ålands Golfklubbs planer för Stornäset i Kastelholm. Det gäller dels ett avslag på en anhållan om att arrendera ut landskapets mark och dels ett beslut om att avverka skog för att bygga en korthålsbana. Två boende i området har lämnat in ett klagomål och yrkar på att JK ska konstatera jäv och ge minister Eliasson en anmärkning. Deras motiveringar är bland annat att Eliasson tidigare varit ordförande för golfklubben och att hans son var viceordförande när besluten togs. Dessutom påpekar de att föredragande tjänstemän ansåg att jäv förelåg. I ett utlåtande som kansliminister Roger Eriksson nu skickar till JK sägs bland annat att medlemskap i en förening inte ensamt kan utgöra jäv, och att viceordförande i klubben inte på egen hand kunde teckna i föreningens namn. Utlåtandet är ändå främst en genomgång av praxis och gällande regler medan avgörandet överlämnas till JK.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »