Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 januari, 2024 - 21:28Uppdaterad: fredag, 26 januari, 2024 - 05:58
  • På scen från vänster, Maria Widén, moderator, Madelene Hilander, närvårdare inom KST, Agneta Rösgren, närvårdare ÅHS medicin, Lene-May Lindvall, närvårdare på Trobergshemmet och Tiina Uotinen, närvårdare på Oasen ordförande i SuPer fackavdelning på Åland. Foto: Johan Ågren.

"Inte på botten, men lite under ytan" – panel diskuterade vårdproblematik

Delegeringsproblematik, för dåliga incitament för att utbilda sig som obehörig närvårdare och språkförbistringar mellan personal och klienter var några av de ämnen som diskuterades under torsdagens panelsamtal på stadsbiblioteket.

De fyra paneldeltagarna arbetade på Kommunernas socialtjänst, KST, Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, Oasen och Trobergshemmet. En tydlig skillnad mellan de som arbetar inom äldreomsorgen och ÅHS är att det finns fler obehöriga och vikarier inom äldreomsorgen, enligt Lene-May Lindvall, som är närvårdare på Trobergshemmet. De i sin tur innebär att det finns mer personal inom äldreomsorgen som inte har befogenheter att vårda fullt ut, trots att de kan ha flera års erfarenhet.

Evenemanget arrangerades av Feministakademin och frågan som ställdes var huruvida “Vården är i kris?”.

– Vi är inte på botten, men vi är lite under ytan på vissa ställen, säger Lene-May Lindvall.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »