Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 juni, 2022 - 13:49Uppdaterad: torsdag, 23 juni, 2022 - 13:16
  • Fifax har drabbats av IHN-smitta. Foto Owe Sjöblom

IHN-smitta på Fifax

IHN har konstaterats hos laxfiskar på Fifax i Eckerö.

Smittan konstaterades nu hos regnbågslax, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. För att förhindra smittspridning har de åländska myndigheterna utfärdat föreskrifter som begränsar verksamheten på djurhållningsplatsen för fiskar. Myndigheterna utreder smittkällan och bereder åtgärder för att eliminera sjukdomen. Runt den smittade platsen inrättar Livsmedelsverket en restriktionszon inom vars område bl.a. förflyttningar av fisk begränsas. IHN smittar inte till människor och man kan fiska normalt i området.

Samppa Ruohtula, vd för Fifax, konstaterar att industrianläggningen borde vara bättre skyddad än ute till havs då vattnet som tas in desinficeras före det kommer in i odlingen.

- Hela anläggningen följer väldigt noga hygienrutiner och hygiensaneringar, så det är svårt att säga varifrån det här har slunkit in.

Myndigheterna utreder smittkällan och en eventuell koppling till tidigare IHN-infektioner.

- Vi fortsätter som normalt med våra egna rutiner och väntar på mer exakta åtgärdsdirektiv, säger Samppa Ruohtula.

De smittade djurhållningsplatserna som framkom förra sommaren och hösten ligger långt från denna nya smittade djurhållningsplats och fiskar har inte flyttats mellan dessa djurhållningsplatser. Det har förts in flera partier regnbågslax till Fifax från en dansk IHN-fri fiskodlingsanläggning, men också från vissa andra länder. I samband med epidemin för ett år sedan kom det virus som orsakar IHN till Åland med regnbågsyngel som förts in från en dansk fiskodlingsanläggning.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »