Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 november, 2018 - 17:11Uppdaterad: tisdag, 20 november, 2018 - 17:22
  • Räddningschef Lennart Johansson. Arkivfoto: Marika Kvarnström

Hoppfullt möte om gemensam räddningsmyndighet

I dag hölls ett möte för kommunerna om en möjlig framtida gemensam räddningsmyndighet på Åland. Det är ett ärende som det länge har tvistats om och i fjol fällde högsta domstolen den lag där Mariehamn skulle bli huvudman för räddningsmyndigheten om inte kommunerna kommer överens.

 Lagen stred enligt HD mot grundlagen, eftersom den inte tillräckligt tog hänsyn till den kommunala självstyrelsen. Efter det har man lagt ned mycket arbete på ett avtalsförslag som går ut på att på frivillig väg skapa en gemensam räddningsmyndighet. Förslaget har tagits fram av representanter för Jomala kommun och Mariehamns stad och det presenterades på dagens möte.

-Mötet hölls i god anda men det finns några nyansskillander, säger Lennart Johansson som är räddningschef för Ålands landskommuner.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »