Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 21 oktober, 2022 - 06:14
  • De åländska fiskarna är bekymrade över strömmingsbeståndet. Arkivbild.

Höjd fiskekvot för kritiserat strömmingsfiske

EU:s ministerråd har i veckan tagit beslut om fiskekvoterna i Östersjön för 2023.

För Ålands del skars kvoten för fiske i Bottenhavet och Bottenviken ner med 28 procent. Kvoten för fiske av strömming i centrala Östersjön höjdes däremot med 32 procent.

Tom Karlsson på landskapets fiskeribyrå säger att strömmingsfisket varit kritiserat då det råder delade meningar om hur strömmingen i Östersjön mår.
- Beslutet baserar sig på det vetenskapliga rådet ICES rekommendationer. Då det gäller fiske av strömming konstaterar man att det finns en oro för bestånden och uppmanar också det vetenskapliga rådet att forska vidare i orsakerna till att strömmingsbeståndet mår som det mår i Bottenhavet, säger Tom Karlsson.

Tom Karlsson konstaterar att de åländska fiskarna har uttryckt bekymmer kring strömmingen och att EU borde ha varit mer sparsam på att höja kvoten.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »