Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 10 mars, 2022 - 05:56Uppdaterad: torsdag, 10 mars, 2022 - 10:57

Hemrehabiliteringen haltar när samarbete dröjer

Ålands hälso- och sjukvård och kommunerna har ännu inte kunnat teckna ett samarbetsavtal om hur hemrehabiliteringsverksamheten ska fungera på Åland, uppger ÅHS ordförande Wille Valve (MSÅ).

I och med de nya socialvårdslagarna och den nya äldrelagen som trädde i kraft ifjol så förflyttades ansvaret över hemrehabiliteringen delvis till ÅHS, men hur samarbetet mellan kommunerna och ÅHS ska se ut är ännu inte utarbetat. Wille Valve tror att man hittar en lösning inom detta år, men hur lösningen kommer att se ut kan han inte svara på.

Mariehamns äldreråd har skickat en skrivelse till både stadsstyrelsen och ÅHS styrelse där de föreslår att verksamheten snarast ska återinföras i staden. Äldrerådets ordförande Leif Jansson säger att hemrehabiliteringen i staden tidigare utfördes av en fysio- och en ergoterapeut som hjälpte personer efter att de blivit utskrivna från sjukhuset eller annan vårdinrättning.

-Det här underlättar personers liv i hemmet. I Finland och Åland har vi en målsättning om att 90 procent av dem som fyllt 75 ska kunna bo hemma. Så det här är en viktig verksamhet också ur den synvinkeln säger han.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »