Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 september, 2017 - 17:42Uppdaterad: fredag, 29 september, 2017 - 05:45
  • Försvarsminister Jussi Niinistö, Blå, får inte stöd för idén om civiltjänst för ålänningar. Foto Juhani Kandell, Försvarsministeriet

Hbl: Niinistö kör solo om ålänningar

Frågan om ålänningarnas befrielse från militärtjänstgöring har inte diskuterats i någon större utsträckning bland rikspartierna. Det skriver Hufvudstadsbladet och hänvisar till en rundringning som notisbyrån FNB gjort till olika riksdagsledamöter.

Enligt självstyrelselagen ska ålänningarna i stället för värnplikt tjänstgöra som lotsar, fyrvaktare eller inom civilförvaltningen. I praktiken har denna tjänstgöring inte ordnats.

Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva vill enligt FNB inte ta ställning i det här skedet.

–  Det är en känslig fråga. Jag måste sätta mig in i vad det är Niinistö har sagt. Det kommer säkert upp i försvarsutskottet i någon form, säger Kanerva till FNB.

Enligt Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen har frågan inte diskuterats desto vidare inom Centern.

Socialdemokraten Mika Kari som är vice ordförande för försvarsutskottet hör om utspelet för första gången och uppmanar försvarsministern att diskutera med regeringen innan han kommer med förslag av den här typen.

– Den här tanken låter helt främmande och strider mot hävdvunna principer. Ministern har tidvis bollat med Ålands ställning, men Åland är demilitariserat sedan avtalet 1922, säger Kari till FNB, enligt Hufvudstadsbladet.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »