Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 april, 2022 - 16:05Uppdaterad: fredag, 22 april, 2022 - 10:14

Gunell: vad vill LR med skärgårdstrafiken?

Vilka beslut avser landskapsregeringen fatta för att på lång och kort sikt förbättra, miljöanpassa och modernisera trafiken i den åländska skärgården?
 

Den skriftliga frågan har socialdemokraternas Camilla Gunell lämnat in till lagtinget.

Hon skriver att kostnader för bränsle och reparationer av en åldrande flotta stiger, med resultatet att trafiken stagnerar och stegvis försämras.

- Delar av skärgårdstrafiken i Åboland trafikeras snart fossilfritt av elhybridfärjor, en positiv utveckling som föranleds av att statens rederi Finferries förefaller ha en proaktiv syn på trafikens modernisering och klimatanpassning. Här på Åland går utvecklingen i motsatt riktning och landskapsregeringen för en politik med lappning och lagning av gamla färjor medan den redan beställda elhybridfärjan ligger i domstol och den utlovade tunneln till Föglö har inte stort stöd i regeringsblocket, skriver Camilla Gunell.

Som Ålands radio tidigare rapporterat har utvecklingsminister Alfons Röblom (HI) författat en promemoria som skulle lagstifta om att Åland ska ha minskat koldioxidutsläppen med 80 procent till år 2030, men promemorian innehåller inga förslag till konkreta åtgärder, utan ska främst ses som en målsättning, säger Alfons Röblom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »