Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 januari, 2020 - 07:05Uppdaterad: onsdag, 22 januari, 2020 - 09:11
  • Bland annat omfördelning av ekonomisk makt påverkar åländska ekonomi. Arkivbild.

Globala trender påverkar åländsk ekonomi

Tekniska utvecklingen, klimatförändringen, befolkningstrender och omfördelningen av ekonomisk makt.

Det är de fyra faktorer som mest påverkar Ålands ekonomiska tillväxtförutsättningar och som ÅSUB uppmärksammar i sin tillväxtstudie för 2019.

Eftersom de största tekniska framstegen och de största investeringarna i ny teknik sker och väntas ske inom branscher som till exempel bank- och försäkring, it och sjöfart - kan den här trendens påverkan på de åländska tillväxtförutsättningarna bli kraftig. Klimatförändringen väntas få både direkta och indirekta effekter på Ålands långsiktiga tillväxt. Primärnäringarna väntas få förändrade förutsättningar på grund av en högre årsmedeltemperatur, ett fuktigare klimat samt lägre salthalt och högre temperaturer i Östersjön. De indirekta effekterna består i första hand av hårdare krav på hållbarhet och klimatanpassning från både konsumenter, myndigheter och andra intressenter. Den åldrande befolkningen, urbaniseringen och växande inkomstklyftor är utmaningar som näringslivet redan i hög grad börjat anpassa sig enligt ÅSUB. Där väntas den största utmaningen fortsatt vara att verka för att Åland är en attraktiv plats att besöka och flytta till.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »